06 45 96 25 28 lenie@plusvoorjou.nl

De oorsprong van Reiki in Japan

Lege pagina’s die gevuld worden met woorden. Een kort verslag, een verhaal en een beleving. Ik neem je mee naar de berg in prefectuur Kyoto waar het Reiki begon. Dit gaat over ons allereerste bezoek van Robert en mij aan Mount Kurama – Japan 2024. In vele boeken over Reiki wordt het de oorsprong, geboorteplek genoemd van Reiki in Japan. Er is zoveel geschreven over Mikao Usui en zijn zoektocht naar hoe helen met energie werkt.

Ook lees je veel over hoe Mikao Usui na jaren onderzoek kiest voor een 21-daagse meditatieperiode op Mount Kurama, over hoe hij een aantal wonderen ervaarde na die 21 dagen zonder eten te mediteren op Mount Kurama. Hoe hij voor het eerst een Reiji ontving en vanaf dat moment wist wat hem te doen stond: Reiki in Japan en Reiki verspreiden over de hele wereld. Ik was er, zag met eigen ogen en voelde met eigen lichaam hoe krachtig de energie is op Mount Kurama. Over de geschiedenis leer je veel tijdens de Reiki cursus eerste graad. 

Naslagwerk over Reiki en Mount Kurama

Ik dacht oprecht alles op te kunnen slaan en verwerken in het brein. Ik had voldoende kennis en ook boeken mee als naslagwerk. Ook de plattegrond met alle belangrijke punten op deze berg. Die laatste is in Japanse karakters geschreven, dus dat werd lastig te ontcijferen, ondanks mijn minimale kennis van de Japanse taal. De informatie die ik voor deze reis had vergaard, is nog steeds onvoldoende voor de ontdekking van Mount Kurama.

Misschien is het grote aantal van bezienswaardigheden die het lastig maakt. Ik leer tijdens mijn route, samen met Robert, dat er nog veel te ontdekken is, te beschrijven om nog meer verdieping te ervaren. In dit blog ga ik dieper in op de ervaring en een aantal highlights van de tocht naar boven, de hoofdtempel en vooral de spirituele ervaring op Mount Kurama. Een reis door Japan, daar mag een bezoek aan Mount Kurama niet ontbreken, voor een Reiki Master. Lees je mee?

Een berg bij Kyoto

Kurama Yama is een van de prachtige bergen bij Kyoto. Daarnaast kan je ook de berg Hiei bezoeken, een parel en in mijn ogen een heilige berg in Japan. Mount Kurama was ruim 100 jaar geleden de plek waar Mikao Usui zijn eerste Reiju ontving. Usui-sensei was zowel boeddhist als shintoïst en gedurende zijn leven heeft hij verschillende meditaties op deze bergen uitgevoerd. Het was in maart 1922, toen hij een retraite van 21 dagen uitvoerde, dat hij de verlichting bereikte, dat was zijn eerste Reiju.

De weg naar Mount Kurama

De reis met de eenvoudige citybus en slechts één overstap was voor de leerling chauffeur onder begeleiding, best een lastige bergroute met veel haarspeldbochten. We kwamen rond 9.45 uur aan bij de voet van Kurama Yama en bestelden koffie bij een klein koffietentje. Daar kregen we eerst een kop groene thee, omdat we moesten wachten op onze koffie. Die koffie, die werd nog geen 3 minuten later uitgeserveerd.

Een berg bij Kyoto Kurama Yama is een van de prachtige bergen bij Kyoto. Daarnaast kan je ook de berg Hiei bezoeken, een parel en in mijn ogen een heilige berg in Japan. Mount Kurama was ruim 100 jaar geleden de plek waar Mikao Usui zijn eerste Reiji ontving. Usui-sensei was zowel boeddhist als shintoïst en gedurende zijn leven heeft hij verschillende meditaties op deze bergen uitgevoerd. Het was in maart 1922, toen hij een retraite van 21 dagen uitvoerde, dat hij de verlichting bereikte, dat was zijn eerste Reiji. De weg naar Mount Kurama De reis met de eenvoudige citybus en slechts één overstap was voor de leerling chauffeur onder begeleiding, best een lastige bergroute met veel haarspeldbochten. We kwamen rond 9.45 uur aan bij de voet van Kurama Yama en bestelden koffie bij een klein koffietentje. Daar kregen we eerst een kop groene thee, omdat we moesten wachten op onze koffie. Die koffie, die werd nog geen 3 minuten later uitgeserveerd.

Mount Kurama – een krachtplek op aarde

Volgens Wikipedia de berg Kurama uitgelegd “Deze berg staat ook bekend als de geboorteplaats van de holistische geneeskunst genaamd Reiki. In 1922 mediteerde de grondlegger van Reiki, Mikao Usui, 21 dagen op deze berg en ontving de genezende energie van Reiki en zou een verlicht persoon zijn geworden en waar inzicht hebben gekregen in de wijsheid van het leven. Mikao Usui mediteerde nabij de top van de berg op een plaats genaamd Osugi Gongen, op de plaats van een grote heilige boom (kami) waarvan wordt gezegd dat deze een incarnatie is van de god Maoson.”

Wij hebben bij aankomst genoten van de stilte, de klim naar boven met de kabel en het laatste stukje te voet. We ademde pure natuur, zagen de hoofdtempel Kurama dera en lieten ons verrassen door het kleine aantal toeristen.

Lenie en Robert op Weg naar hoofdtempel Mount Kurama

“Zou ik het nog een keer doen? Ja, ik ben nu in Japan, nu op Mount Kurama, dit is waar ik moet zijn!”

De krachtplek – energiebron

Midden voor de tempel vind je een driehoek in een vijfhoek. Wanneer je midden op de driehoek gaat staan, in Gassho en met je gezicht naar de tempel, mag je ongestoord de energie ervaren. Ik bleef er enkele ogenblikken staan en voelde de energie bij de eerste keer nog niet zo goed. Ik voelde me opgejaagd, omdat ik als toerist zoveel wilde zien en voelen. Ik leerde daaruit dat ik me dan eigenlijk afsluit in plaats van openstel. Iets wat we allemaal tegenkomen in het dagelijks leven. Zou ik het nog een keer doen? Ja, ik ben nu in Japan, nu op Mount Kurama, dit is waar ik moet zijn.

Nog een keer

Ik ging nog een keer staan, toen gebeurde het, zonder schroom, zonder besef van tijd genoot ik van de warme energie vanuit die driehoek.

Ook mijn lief en man Robert heeft de energie ervaren. Hoe mooi is het dat hij aldaar leerde dit toch te doen. Naast de tempel ingang, iets meer naar links staat een grote steen. Ik zag veel mensen het aanraken. Eenmaal met mijn handen op de steen wist ik wat ik voelde. Energie van moeder aarde. Ik denk dat dat de meest passende woorden zijn.

Ook dit deed mijn man, hij kon bijna zijn handen er niet meer vanaf halen.

Robert bij energiesteen op Mount Kurama Japan

Met moeite nam ik afscheid van deze prachtige plek in Japan. Ik weet dat ik deze plek altijd bij me draag. Gelukkig konden we met de afdaling van de berg nog veel mooie plekken zien, zoals watervallen, shrines voor de goden en de bel waar ik een mooie boodschap de wereld in heb gestuurd.

Tot slot komen we bij the monument of Inochi. Inochi betekent leven in het Japans. Het beeld vertegenwoordigt de drie aspecten van de god van het Kurama-boeddhisme: licht, liefde en kracht. Het beeld is bijzonder en anders vergeleken met de natuur, shrines en beelden. Maar de verbeelding welke het vertegenwoordigt, is prachtig.

Ik licht er een aantal toe die mij het meest zijn bijgebleven.

Bij de ingang - de Tengu

Tengu’s zijn legendarische wezens uit de Japanse folklore en worden vaak met lange neuzen verbeeld. Je kunt er ook maskers van kopen in allerlei kleuren en smaken. Het heeft iets angstaanjagends. Ze zouden bovennatuurlijke krachten bezitten. Soms worden ze beschreven als ondeugend en kwaadaardig. Maar vaak worden ze gezien als krachtige beschermers. Deze Tengu staat bij Mount Kurama. Hij is groot, zo groot als een persoon. De lange neus priemt naar voren. Van Mount Kruama wordt gezegd dat hier de Tengu der Tengu’s woont. Hij staat bekend om zijn vechtkunst. Het kan ook een verbeelding van een wijsneus zijn. Dat zijn we allemaal op zijn tijd.

Tengu Mount Kurama zij aanzicht Tengu Mount Kurama vooraanzicht

 

De stenen tijgers

Voor het tempelterrein bewaken twee stenen tijgers die dit gebied bewaken. Van het begin tot het einde, de open bek en de gesloten bek. Van A tot Z. De tijger is ook de helper van Senju Kannon. De godin van de liefde. Ze staat iets verderop. Je kan haar met rituelen begroeten zoals elk begroetingsritueel bij een tempel. Je start met de schep in je rechterhand. Je vult deze met het water onder de straal. Je wast je linkerhand en je doet hetzelfde met de rechterhand. Daarna spoel je je mond en spuugt het water uit. Op de grond en niet terug in het water. Daarna reinig je de schep door het weater over de steel te laten lopen. Je buigt voor Kannon en daarna loop je de tempel in.

Leeuw bij ingang hoofdtempel

 

Senju Kannon - godin van de liefde

De tijger is ook de helper van Senju Kannon. De godin van de liefde. Ze staat iets verderop. Je kan haar met rituelen begroeten zoals elk ritueel bij een tempel. Je start met de schep in je rechterhand. Je vult deze met het water onder de straal. Je wast je linkerhand en je doet hetzelfde met de rechterhand. Daarna spoel je je mond en spuugt het water uit. Op de grond en niet terug in het water. Daarna reinig je de schep door het weater over de steel te laten lopen. Je buigt voor Kannon en daarna loop je de tempel in.

J

Baby Boeddha's

De ingang van de kleuterschool wordt duidelijk door de drie baby Boeddha’s. Deze zijn geplaatst voor de overleden kinderen.

Baby Boeddha's bij de honden Tempel op Mount Kurama

Honden, hoofdhal

De hoofdhal ofwel Honden, is zo vaak afgebrand in zijn 1300 jaar dat ze uiteindelijk deze met beton hebben herbouwd. Voor de Honden vind je de prachtige bron met de draak.

Bron met draak Mount Kurama                 ingang honden hoofdhal tempel mount kurama

Tot slot een nieuwe ervaring en verdieping Reiki geschiedenis

De start van onze reis naar Kurama Yama, begon met een leerling chauffeur die de bochtige weg trotseerde, misschien ook voor de eerste keer. Met die nieuwsgierigheid en volledige focus en aandacht gingen wij ook voor de eerste keer naar de top van Kurama Yama. Met cablecar heen en te voet verder naar de top waar Mikao Usui zijn teen stootte en terug naar de ‘normale’ wereld. Hij en wij namen positieve energie mee terug, en voor mijn praktijk Plus Voor Jou voelde ik me enorm gesterkt om mijn pad te blijven bewandelen.

Ik neem je mee met gemaakte foto’s in de slides hieronder. Je kunt dan een beeld vormen van Mount Kurama.

uitzicht Mount Kurama

Na het lezen van dit blog kan je je afvragen wat Reiki betekent en hoe Reiki kan helpen bij klachten. Dat leer je tijdens de Reiki cursus, eerste graad en later tweede graad. Dat is wat een Reiki Master doet, cursus geven en er zijn voor de leerling. 

Het zijn slechts een paar foto’s. wil jij meer zien of weten voer onze reis door Japan? Dan vind je onder andere in het blog over de reis, het blog over de tempelervaring op Koyasan en in het blog over onze voorbereidingen veel meer informatie.

mijn praktijk

Locatie

Diedenweg 167, 6706 CP,
Wageningen

Afspraak maken

Heel goed idee!
06 45 96 25 28

 

Openingstijden

Maandag en dinsdag:
18 uur - 21 uur
Woensdag, donderdag en vrijdag: 9 uur - 18 uur

Goed om te weten
Ik ben geen arts. De behandelingen bij Plus Voor Jou kunnen ondersteunen en aanvullen. Maar de behandelingen zijn géén vervanging van reguliere medische zorg. Raadpleeg bij twijfel altijd een (behandelend) arts.