06 45 96 25 28 lenie@plusvoorjou.nl

Eenmaal in Japan geweest, laat het land me niet meer los. Het land is de oorsprong van Reiki, een van de redenen waarom ik graag vertel over dit land. In brokjes en blogs, verhalen en ervaringen over onze reis door Japan. Dit keer over Koyasan en de Ekoin tempel. Onze reis door Japan kwam bijna ten einde, mei 2024. We hebben zoveel moois gezien en ontdekt. Om alles op ons in te laten werken, om stil te worden en ons voor te bereiden op de lange terugvlucht, kozen we voor een tempel overnachting in Koyasan. In dit blog neem ik je mee naar het prachtige gebied Koyasan een parel in Japan, Mount Koya wat het ‘hoofdkwartier’ van de belangrijkste stroming van het Boeddhisme is, Shingon.

Geschiedenis Koyasan en de Ekoin tempel

Voor het eerst op deze reis zien we meer Japans en minder Engels op de borden in het OV. De reis naar Koyasan, Ekoin tempel kost veel tijdMaar het was het meer dan waard. In dit filmpje hieronder zie je een stukje van de rit in een boemeltreintje.

De voice over erbij van Rail away en je hebt een nieuwe aflevering: Koyasan Japan.

In slow motion reizen we verder over platte land en bergachtig gebied. De perrons worden eenvoudiger en we zien nauwelijks de in Japan zeer gebruikelijke vendingmachines.

De vegetatie verandert hoe hoger we komen. En naar mate we verder van Osaka verwijderd zijn, hoe rustiger het wordt.

Over Koyasan

Koyasan is een respectvolle naam voor ‘berg Koya’. Deze berg Koyasan is een heilige berg met 120 tempels. In de 9e eeuw stichtte de monnik Kobo Daishi het Shingon-boeddhisme, het Japanse esotherische Boeddhisme (Wikipedia: Esoterie houdt zich dus bezig met verborgen aspecten van de werkelijkheid, de niet zintuiglijk waarneembare aspecten, het wezen van de dingen). Kobo Daishi is in Koyasan erg belangrijk. Deze berg, dit gebied, is een parel in Japan.

Koyasan is de thuisbasis van een actief kloostercentrum dat twaalf eeuwen geleden werd gesticht door de priester Kuka (postuum bekend als Kobo Daishi) voor de studie en beoefening van het esoterisch boeddhisme.

Hij probeerde een klooster diep in de bergen te stichten, een toevluchtsoord ver weg van wereldse afleiding. Boeddhistische monniken konden hun geloof beoefenen en bidden voor vrede en het welzijn van de mensen. Zoals de bergachtige naam al doet vermoeden, ligt Koyasan in een vallei bovenop een hoogland. hoogte 900 m. Het is 4 km van oost naar west en 2 km van noord naar zuid, en de acht bergen eromheen zijn vaak de acht bloemblaadjes van een lotusbloem. Vanwege de locatie en positie ligt Koyasan tussen de bergen bekend als een waar toevluchtsoord, afgezonderd van het wereldse bestaan. In 2015 viert Koyasan zijn 1200e verjaardag en trekt het steeds meer media-aandacht in Japan en in de aanloop naar die gedenkwaardige gebeurtenis is Kyoto het beroemdste ‘gezicht’ van Japan de wereld Koyasan moet zeker het best bewaarde geheim van het land zijn.

Kobo Daishi (Kukai) was een beroemde monnik die het Shingon-boeddhisme stichtte tijdens de Eeuwige Meditatie op 21 maart 835. Er wordt aangenomen dat hij leeft en nog steeds hulp biedt aan degenen die om verlossing vragen.

Kobo Daishi staat ook bekend als de vader van de Japanse cultuur. Hij staat bekend om zijn talenten als ingenieur, uitvinder, dichter, kalligraaf en het creëren van de eerste openbare school in Japan. Kobo Daishi heeft de Japanse cultuur op vele manieren beïnvloed die nog steeds zichtbaar zijn.

In de afgelopen 1200 jaar zijn de leringen, rituelen en tradities in Koyasan niet veranderd. Maar er hebben zich in de loop van de tijd enkele opmerkelijke veranderingen voorgedaan. Tegenwoordig zijn er 117 tempels in Koy. Vroeger waren er veel meer. Veel van de oorspronkelijke gebouwen zijn bewaard gebleven en zijn door brand verloren gegaan. Een andere belangrijke verandering vond plaats in 1872, het jaar waarin de wet die vrouwen verbood Koyasan binnen te komen, werd opgeheven en kinderen kwamen naar de berggemeenschap.

Er is een pelgrimsroute in Japan met 88 tempels. Een van de weinige cirkelvormige routes. Er wordt verteld dat Kōbō-Daishi daar heeft getraind en tijd heeft doorgebracht in de 9e eeuw. Het is een belangrijke bestemming voor pelgrims Terugkerend van de Bedevaart naar de 88 Tempels van Shikoku (1200 km). Koyasan is een heilige plaats die mensen altijd verwelkomt met de grote liefde van Boeddha.

Koyasan is alleen te bereiken met de kabelbaan. Hoe bijzonder is dat! En na die kabelbaan ga je met de bus verder. De route is prachtig en voor de bestuurder ingewikkeld en kronkelig.

In Koyasan stapten we ruim voor de tempel uit om te dwalen. We liepen een route door vermiljoenrode shrines zonder al te veel toeristen.

Naast de kleine winkels en cafés komen we uiteindelijk bij onze overnachtingslocatie Ekoin tempel.

Ekoin tempel

We komen aan bij Ekoin tempel, de tempel waar we overnachten. Op de parkeerplaats staat een opvallende sportauto. Laat blijkt dat die van de ‘hoofdmonnik’ is. Hij doet aan autoraces. Waarom niet. In het Boeddhisme wordt het kunnen loslaten van aspecten van de wereld als een goed en belangrijk element gezien van het spirituele leven. Nu bezit hij de talenten en heeft hij de kracht om te kunnen racen.

“Tijd voor reflectie en verstilling – Ekoin tempel is daarvoor zeer geschikt”

Rond 16 uur verzamelen we ons voor een meditatieles gevolgd door een korte meditatie.

We eten op onze kamer in onze kamer op de grond. Een Syoulin Ryouri, traditioneel vegetarisch voor Boeddhistische monniken.

We maken een ommetje door Koyasan. Vlakbij de tempel is de Boeddhistische begraafplaats de 1,9 km naar het mausoleum van Kobo Daishi.

Ook hier kunnen we gebruik maken van de onsen. Terugkomend is de kamer omgebouwd tot slaapvertrek.

We hebben zoveel beeldmateriaal, hieronder een kleine impressie.

Rituelen en ceremonies

Wat waren we vroeg wakker zeg! Of dat komt door het vroege ochtendlicht of door de vogeltjes, geen idee. Of was het toch het slapen op de futon die ons stijf en stram wakker maakt 😉

Na een beetje opfrissen gingen we even voor 7 op blote voeten richting tempel waar we een chanting ceremonie mochten ervaren.

Meditatie en vuurceremonie

We krijgen de gelegenheid om te mediteren in de tempel bij het Boeddhabeeld, gevolgd door de vuurceremonie. Van deze Boeddha heb ik een mooie foto, ingelijst en al hangen op mijn praktijk Plus Voor Jou.

Een half uur later werden we geleid naar de vuurceremonie, alwaar je vooraf een wens had kunnen indienen (hebben we zeker gedaan). Dit was indrukwekkend. Je gaat gewoon mee in de sfeer, wordt opgenomen door de monniken in hun standaard ochtendritueel. Met drum en vuur, steeds meer vuur. Chanting.

Na deze indrukwekkende ceremonie werd het eten in onze kamer geserveerd. Sober, kleurrijk, vegetarisch en voedzaam. Hierna gingen we terug naar Osaka. De omgekeerde Rail away variant maar nu met een ander gevoel. We gingen ’terug’…

Algemene informatie GOMA VUURRITUEEL en Shoko het wierook branden (bron informatiemap EKOIN TEMPEL)

Deze ceremonie is bedoeld om zonden uit te boeten met de wijsheidsvlam van boeddhistische heiligen die een wens voor hen doen.

Gomakito

Het Goma (Homa) ritueel van gewijd vuur is uniek voor Vajrayana en Esoterische Boeddhisme en is misschien ook het meest mystieke en cognitief krachtige. Het komt voort uit het Agnihotra-ritueel. Er wordt aangenomen dat het gewijde vuur een krachtig reinigend effect heeft op spiritueel en psychologisch vlak. Het ritueel wordt uitgevoerd met het doel negatieve energieën, verontrustende gedachten en verlangens te vernietigen. In de meeste Shingon-tempels wordt dit ritueel uitgevoerd wordt dagelijks ’s morgens of’ s middags uitgevoerd. Ceremonies op grotere schaal omvatten vaak het voortdurend slaan van trommels en het massaal zingen van de mantra van Acalanatha. De combinatie van beeld en geluid van het ritueel werkt trance-inducerend en zorgt voor een diepgaande ervaring.

Je kunt een intentie zetten voor het welzijn van uw gezin, de welvaart van het bedrijf, het herstel van ziekte, de verkeersveiligheid en studie.

Senzokuyo (bidden voor onze voorouders)

We hebben ons al meer dan duizend jaar toegewijd aan het bidden voor de rust van de zielen van onze voorouders. “Eko” betekent het bedanken van onze voorouders en het houden van een herdenkingsdienst. Virtus beoefenen, voorouders rusten in vrede en brengen beloningen voor u.

Shoko (wierook branden)

Shoko biedt wierook aan aan onze voorouders, en de rook zuivert je ook. Tijdens de ochtenddienst zal een monnik iedereen aansporen om Shoko te doen. Doe het gerust.

  • Plaats uw handen tegen elkaar
  • Maak een buiging
  • Neem een ​​snufje wierook uit het bakje naast de urn, breng het dicht bij je voorhoofd en plaats het vervolgens op de smeulende wierook in de urn.
  • Plaats uw handen tegen elkaar
  • Buig en ga terug naar je zitplek
Samenvatting van de ochtendpreken van de hogepriester (opperpriester van Ekoin: Daigen Kondo)

Kobo-Daishi zei: “Verlichting is niet ver weg, het is aanwezig geweest in de geest van de geboorte.” Als je compassie met Boeddha in je geest kunt voelen, kun je Boeddha bereiken in je huidige lichaam.

Onlangs is er een trend geweest om de rechten van consumenten te beschermen.

Oké, daarvoor kun je dingen kopen omdat je geld hebt.

Koop alles zonder de mensen die de dingen maken, vervoeren en verkopen die u gebruikt.

 Ik zou ze dankbaar kunnen zijn.

Je leeft dit leven niet alleen. Je geeft een leven door aan je voorouders gedurende honderd miljoen jaar. Dankzij hen leef je.

 

Als je een half glas water ziet, kun je het als half leeg zien, of je kunt het bekijken.

Geluk hangt niet alleen af ​​van uw omstandigheden, maar ook van uw manier van denken.

WERELDERFGOEDLIJST

Op 7 juli 2004 heeft de Onderwijs-, Wetenschappelijke en Culturele Organisatie van de Verenigde Naties (UNESCO) Koyasan als onderdeel van de Heilige Plaatsen en Pelgrimsroutes in het Kii-gebergte op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

OORSPRONG EKOIN

 Dosho, KoboDaishi’s eigen leerling, bouwde Ekoin 廻子in bijna 1100 jaar geleden. “Eko 軻子in” betekent oorspronkelijk “overdracht van verdienste”. op bevel van het Tokugawa-shogunaat betekent “Eko 感光” letterlijk “zegen het licht”. (Bron: teksten in informatiemap Ekoin tempel)

Eko In Koyasan, entree

mijn praktijk

Locatie

Diedenweg 167, 6706 CP,
Wageningen

Afspraak maken

Heel goed idee!
06 45 96 25 28

 

Openingstijden

Maandag en dinsdag:
18 uur - 21 uur
Woensdag, donderdag en vrijdag: 9 uur - 18 uur

Goed om te weten
Ik ben geen arts. De behandelingen bij Plus Voor Jou kunnen ondersteunen en aanvullen. Maar de behandelingen zijn géén vervanging van reguliere medische zorg. Raadpleeg bij twijfel altijd een (behandelend) arts.