06 45 96 25 28 lenie@plusvoorjou.nl

7 Tips voor een goede nachtrust

Ontdek de kracht van essentiële oliën voor het slapen gaan

De hectiek om ons heen kan een goede nachtrust belemmeren. Wakker liggen, piekeren, woelend lig je in bed en het lukt maar niet om in slaap te komen. Het kan ook zijn dat je wel inslaapt, maar telkens wakker wordt en niet meer in slaap kunt komen. Ik heb een paar tips voor een goede nachtrust voor je die ook nog eens een heerlijke geur verspreiden. Want in dit blog vertel ik je iets over de oliën en hoe je je nachtrust kan bevorderen. Lees je mee?

De kalmerende kracht

Essentiële oliën zijn geconcentreerde plantenextracten die bekend staan om hun therapeutische eigenschappen. Er is een aantal essentiële oliën die bekend zijn om hun kalmerende en verzachtende eigenschappen die ontspanning kunnen bevorderen en stress kunnen verlichten, wat weer de goede nachtrust bevordert.

Welke olie kies je voor een goede nachtrust?

Ik noem er een paar die kunnen ondersteunen een goede nachtrust te bevorderen:

  • Lavendel – ontspanning
  • Romeinse Kamille – kalmerend
  • Bergamot: angst verminderend
  • Serenity: combinatie van verschillende oliën die elkaar daardoor versterken (onderzoek wijst uit dat het helpt in slaap te vallen, in slaap te blijven en uitgerust wakker te worden)

Wat kan je doen? De tips voor een goede nachtrust

“Jezelf op een natuurlijke manier kan ondersteunen voor een verkwikkende nachtrust, is selfcare

Diffusen in de slaapkamer

Heb je een diffuser voor je oliën, voeg dan een paar druppels van een van deze oliën toe aan water om de geur te verspreiden in je slaapkamer. Via de inademing komen de kleine waterdruppeltjes met de oliën in kleine verdeelde hoeveelheden je lichaam in. Zet de diffuser aan een half uur voor het slapen.

Je kunt ervoor kiezen om naast deze oliën ook de rustgevende valeriaan, Air of een mix van je favoriete ontspannende geuren.

Omringen met oliën en zelfgemaakte elixers

Maak je eigen spray door water en een paar druppels van de door jou gekozen essentiële olie te combineren. Deze spray je op en rond je kussen vlak voor je naar bed gaat.

Let op: niet alle oliën zijn geschikt voor een elixer, raadpleeg de daarvoor bestaande boeken of sites.

In bad of onder de douche

Voeg een paar druppels van een kalmerende essentiële olie toe tijdens het douchen of in bad. doe je dit voor je gaat slapen? Dan kan dat rustgevend werken en dus slaap je wellicht beter.

Massage voor ontspanning

Verdun de door jou gekozen essentiële olie met een dragerolie zoals gefractioneerde kokosolie. Op de pagina Aromatouch-massage vertel ik waarom ik kies voor gefractioneerde kokosolie. 

Masseer het mengsel zachtjes op uw nek, schouders en slapen om spanning los te laten en ontspanning te bevorderen. Je kan dat natuurlijk bij jezelf doen, maar ook bij je partner, kinderen of je laatjezelf masseren. 

Let op: voor kinderen onder 12 jaar is het raadzaam te verdunnen. Hiervoor zijn tabellen beschikbaar op sites en in boeken.

Ga aan de slag met eigen mengsels

Niets is te gek, want smaken verschillen. Meng essentiële oliën met elkaar om een eigen mix te maken. Je kan dat doen op basis van geuren, maar ook op specifieke klachten. Waar wil je aan werken of waar heb je behoefte aan? Welke oliën kunnen jou  ondersteunen in bijvoorbeeld ontspanning of juist activatie? Loslaten of omarmen?

Creëer een bedtijdritueel voor een goede nachtrust

Zorg voor een bedtijdroutine waarin het gebruik van essentiële oliën is opgenomen.

Je kunt daarbij kiezen voor bepaalde ademhalingstechnieken zoals de hartcoherentie ademhaling, of doe het volgende:

  • adem diep in door de neus
  • adem helemaal uit door de mond
  • herhaal dit 10 keer waarbij je telkens iets langzamer in en uit ademt
  • je komt tot rust, gedachten nemen af
  • spreek je dankbaarheid uit over de dag. Waar ben je dankbaar voor

Deze eenvoudige techniek kan helpen te kalmeren, je bent volledig voorbereid op een gezonde nachtrust.

Blijf eerlijk naar jezelf - consistentie

De essentiële oliën kunnen beter werken wanneer je zoals voor het slapen  consequent de oliën gebruikt van jouw keuze. Hou een dagboekje bij, kijk wat het effect is op de langere termijn.

Na verloop van tijd herken jij de geur, als ontspannend of voor andere klachten, wat een positief effect heeft op het algeheel functioneren van het lichaam.

Essentiële oliën, het zijn denk ik wel de mooiste en krachtigste bestanddelen van planten. En die kunnen een bijdrage leveren aan jouw algehele gezondheid en selfcare én ondersteunend werken voor een goede nachtrust. Zo pluk je de vruchten van wat de natuur te bieden heeft en werk jij aan een gezond en uitgerust dagelijks leven.

beeld pagina doterra aromatouchmassage olien gids gratis download